Beeldproject

Rosa Barba, Somnium, 2011, Nederlands Fotomuseum, Rotterdam, fotografie: Pieter Crucq

Ieder jaar verstrekte het Nederlands Fotomuseum samen met het Havenbedrijf Rotterdam en SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte een opdracht aan een fotograaf, filmmaker of beeldend kunstenaar om de aanleg van de Maasvlakte 2 vast te leggen.


De eerste kunstenaar die voor het Beeldproject aan de slag ging, was Dorothée Meyer. Zij richtte zich op het bestaande landschap en legde in 2007 fotografisch de voorbereidingen voor de werkzaamheden aan Maasvlakte 2, de eerste veranderingen daar, vast. Begin 2008 werd haar werk tentoongesteld in het Nederlands Fotomuseum.


Marcel van Eeden volgde. Zijn werk had als uitgangspunt de ondergang van het schip De Cornelia Maersk in 1942 in de Noordzee op de locatie van de Maasvlakte 2. De verhalende serie tekeningen die hij maakte werd gepresenteerd in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam van 22 mei tot en met 4 juli 2010.


Op 26 januari 2011 ging het beeldproject van Rosa Barba van start als onderdeel van XL, het extra jubileumprogramma van het International Film Festival Rotterdam. Barba maakte een science fiction film, Somnium, op basis van interviews met omwonenden en betrokkenen bij het landwinningproject voor Maasvlakte 2.


Het daaropvolgende beeldproject ZAND was van Erik Wesselo. Wesselo reisde hiervoor naar Rameshwaram (Zuid-India), Seamangeum (Zuid Korea) en Palm Jumeirah (Dubai) waar hij grote landaanwinningprojecten vastlegde op polaroidfoto's en 16 mm filmbeelden.


Marie-José Jongerius sloot de opdrachtenreeks af met Lunar Landscapes. Zij richtte haar grootformaat camera op het nieuwe landschap bij nacht. Daaruit ontstonden fotografische beelden met een raadselachtige schoonheid.
 
 

Dorothée Meyer
Marcel van Eeden
Rosa Barba
Erik Wesselo
Marie-José Jongerius