Beeldproject: Erik Wesselo, 'ZAND'

Erik Wesselo, ZAND, 2011, © Erik Wesselo

Erik Wesselo presenteerde in het Nederlands Fotomuseum het werk ZAND, dat hij maakte naar aanleiding van de aanleg van Maasvlakte 2.


Wesselo reisde hiervoor naar Rameshwaram (Zuid India), Seamangeum (Zuid Korea) en Palm Jumeirah (Dubai) waar hij grote landaanwinningprojecten vastlegde op polaroid foto's en 16 mm filmbeelden. Deze beelden combineert hij met de beelden die hij van de Maasvlakte 2 maakte.
 

Erik Wesselo (’s-Hertogenbosch, 1964) is een conceptueel kunstenaar die werkt met fotografie, film, video en tekeningen. Wesselo, bekend van zijn filmprojecten Backward, Düffels Möll en Burning Up, heeft voor deze opdracht op verschillende plekken in de wereld film en fotomateriaal verzameld van de aanleg en het verdwijnen van land. De gebieden zijn cultureel en geografish zeer verschillend en de redenen waarom ze worden aangelegd of langzaam verdwijnen ook. Vanuit deze achtergrond heeft Wesselo een verrassende poetische tentoonstelling kunnen maken waarbij hij de relatie van de mens tot het landschap als onderwerp neemt. De beelden zelf zijn vaak moeilijk te lokaliseren. Soms krijg je een idee van de context, maar vaak ook zijn het tijdloze beelden van landschappen die langzaam, onderhavig aan natuurlijke processen of menselijke activiteiten veranderen.