Beeldproject: Rosa Barba, 'Somnium'

Rosa Barba, Somnium, 2011

Rosa Barba maakte een science fiction film op basis van interviews met omwonenden en betrokkenen bij het landwinningproject voor Maasvlakte 2. Barba vroeg de geïnterviewden zich te verbeelden wat dit nieuwe land in de toekomst zou kunnen zijn. Terwijl we beelden zien van een opslagreservoir voor zwaar vervuild slib uit de nieuwe Maas, de aanleg van de enorme kades, basaltblokken, lege containers en de mechanische bewegingen van de overslag, luisteren we naar een verhaal dat zich ogenschijnlijk in de toekomst afspeelt. De hoofdpersoon is een imker die dertig jaar geleden op de Maasvlakte begon met de eerste bijenkorf en nu omringd wordt door silo’s voor olieopslag. Gecombineerd met archiefbeelden van de haven vormt de film een mechanisch ballet van mens en machine tegen de achtergrond van een futuristisch landschap.


Zoals in eerdere films van Barba worden door een verteller de ‘urban myths’ en persoonlijke hypotheses van de geïnterviewden tot één compositie gesmeed. Dit resulteert in een monoloog waarin feitelijke gebeurtenissen en ingebeelde consequenties worden ontrafeld. De film wordt vertoond op 35mm.


De film was van 26 januari tot en met 6 februari 2011 te zien als onderdeel van XL, het jubileumprogramma van het International Film Festival Rotterdam.

Bekijk een video over dit project op YouTube


Rosa Barba (Agrigento, Sicilië, 1972) woont en werkt in Berlijn. Ze werkt voornamelijk met film, installaties en drukwerk. Solo-exposities had zij onder andere in de Tate Modern in Londen, op de Liverpool Biënnale, in Centre George Pompidou in Parijs en in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Daarnaast maakte haar werk deel uit van diverse groepstentoonstellingen waaronder ‘Making Worlds’ op de 53e Biënnale van Venetië. www.rosabarba.com