Kunstenaar: Fritz Haeg

Fritz Haeg, ANIMAL ESTATE regional model homes 1.0: NEW YORK CITY, The Whitney Museum of American Art, 2008

Fritz Haegs (Verenigde Staten, 1969) werk speelt zich af tussen zijn studio, de activiteiten in Sundown Schoolhouse, de ecologische projecten van GardenLab (inclusief ‘Edible Estates’, het consumptie [land]goed) en diverse activiteiten op het gebied van bouw, tentoonstellingen, dans, (tuin)ontwerp, organisatie, lezingen, lesgeven en schrijven. Zijn thuisbasis is sinds 2001 een koepelvormig glazen gebouw (geodetic dome) in de heuvels van Los Angeles.

Haeg gebruikt zijn kennis op architectuurgebied voor een breed aantal kunstprojecten en als curator. Hij ontwerpt o.m. huizen, geeft leiding aan een ‘reizend’ opleidingscentrum, is betrokken bij ‘grassroots’ politieke activiteiten en actief in ‘guerilla’ tuinieren. Het is dan ook niet mogelijk om Haeg in een categorie onder te brengen. Hij richt zich bij voorkeur op multidisciplinaire projecten die kunnen bijdragen aan maatschappelijke ontwikkeling, goede doelen of het scheppen van rolmodellen. Haeg ziet zijn werk als werk van een collectief en beschouwt de resultaten als een organisch resultaat van het werk van dat collectief in plaats van het resultaat van zijn aanwijzingen.

Haegs gebrek aan interesse in materialisme en consumptiegoederen doet sterk denken aan Buckminster Fuller’s praktische benadering van architectuur. Haeg’s projecten kunnen ook gezien worden als een voortzetting van ‘Ant Farm’, het moderne huis als flexibele basis voor een harmonisch bestaan volgens architect R.M. Schindler.

Project: Fritz Haeg, 'Animal Estates'

www.fritzhaeg.com