Kunstenaar: HeHe

HeHe: Nuage Vert, Helsinki 2008HeHe, Nuage Vert, Helsinki, 2008

HeHe is een kunstenaars- en ontwerpersduo dat in 1999 in Parijs werd opgezet door Helen Evans (Engeland, 1972) en Heiko Hansen (Duitsland, 1970). Door te werken met licht, geluid en beeld, onderzoeken ze de relatie tussen het individu en diens architecturale en stedelijke omgeving. Voor HeHe is de stad een eindeloze bron van mogelijkheden. Niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor kritisch commentaar, herinrichting van gebouwen en infrastructuur en om het onzichtbare zichtbaar te maken en nieuwe duiding te geven waardoor voor stadsbewoners nieuwe verhalen ontstaan.

De alledaagse dingen in de stad, zoals openbaar vervoer, meetapparaten voor milieuvervuiling of bouwmateriaal, vormen voor hen rijke basis die ontleed kunnen worden, opnieuw ontworpen en vastgelegd. Hun voorstellen zijn utopisch, vaak vermomd als producten die klaar zijn om gebruikt te worden. Maar ook echt, want op het moment dat ze uitgevoerd worden werken ze.

HeHe combineren veel van hun activiteiten, bijvoorbeeld in moderne kunsttentoonstellingen, design shows, mediakunst festivals en conferenties over technologisch onderzoek. Naast opdrachten en tentoonstellingen gaven ze les aan Interaction Design Institute Ivrea in Italië, de National School of Industrial Design in Parijs (Les Ateliers) en de Universiteit van Amsterdam. Zowel Helen als Heiko hebben een opleiding in industrieel ontwerp, theater ontwerp en als ingenieur. Beiden ronden hun opleiding af in Computer Related Design aan de Royal College of Art in Londen in 1999.

Project: HeHe, 'RODUIN'

hehe.org.free.fr/hehe