Persbericht 19 april 2011

Kunstenaar Jan Konings ontwerpt trappen recreatiestrand Maasvlakte 2

Drie strandopgangen van het nieuwe recreatiestrand op Maasvlakte 2 krijgen een trap die ontworpen is door de Jan Konings. De Rotterdamse kunstenaar bedacht een 9 meter brede betonnen trap die meerdere functies heeft en door zijn strakke maar toch ook speelse vorm goed aansluit op de duinen. Het ontwerp van Jan Konings werd gekozen uit vier voorstellen.

De trappen van Jan Konings hebben naast elkaar treden van 20, 40 en 80 cm. Dat maakt dat ze behalve om de duinen over te steken ook goed bruikbaar zijn als zitelement om het zand tussen je tenen te halen, op je mede-strandgangers te wachten, te picknicken of gewoon in de luwte te zitten. De 9 meter brede trap wordt uitgevoerd in een zandkleurig soort beton dat goed harmonieert met de duinen en het parkeerterrein. Bovenop de duinen komt een eveneens 9 meter brede loper naar het strand. Daar komt een smallere trap naar beneden. De strandopgangen moeten in het voorjaar van 2012 gereed zijn. Dan gaat volgens planning het recreatiestrand open voor bezoekers.

Jan Konings liet zich voor zijn ontwerp inspireren door onder andere de monumentale trap in Odessa die voorkomt in de beroemde film Pantserkruiser Potemkin van Eisenstein uit 1925, en door de Egyptische piramides waarvan de onderste rijen stenen vaak door toeristen beklommen worden.

Dit functionele kunstwerk is geselecteerd uit vier ontwerpen die door verschillende kunstenaars zijn gemaakt in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam. Bij de aanleg van het recreatiestrand op Maasvlakte 2 was het Havenbedrijf op zoek naar een kunstwerk dat de plek bijzonder zou maken maar ook een gebruiksfunctie zou hebben. Dat is met dit werk naar mening van het Havenbedrijf en SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte, goed gelukt.

Het ontwerp van de trappen is te zien op de tentoonstelling Strand in zicht in het informatiecentrum FutureLand, die zaterdag 23 april 2011 opengaat. Aanstaand weekend is een zogenoemd themaweekend in FutureLand. Het informatiecentrum over Maasvlakte 2 is dan zowel zaterdag als maandag (Tweede Paasdag) open, en op zaterdag zijn er extra activiteiten, o.a. lezingen en extra rondritten met de FutureLand Express naar de nieuwe duinen.

Het Havenbedrijf en SKOR organiseren rond de aanleg van Maasvlakte 2 een kunstprogramma waarin rondom verschillende thema’s kunstenaars gevraagd worden voorstellen voor kunstwerken te doen. 2009 was een pilot jaar voor dit kunstprogramma met de titel Portscapes. Vanaf 2011 tot en met de ingebruikname van het eerste deel van Maasvlakte 2 in 2013 worden ongeveer vijf verschillende kunstprojecten uitgevoerd onder de noemer Portscapes 2.