Persbericht 5 oktober 2010

Havenbedrijf en SKOR organiseren reeks kunstprojecten rondom aanleg Maasvlakte 2

Tussen nu en 2013 vindt een reeks kunstprojecten plaats op en rond Maasvlakte 2. Het Havenbedrijf Rotterdam en SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte hebben afgesproken hiervoor samen € 500.000,- uit te trekken. “Bij een groot project als Maasvlakte 2 hoort kunst een plaats te hebben. Kunst kan bijdragen aan de fysieke inrichting en het gebruik van de ruimte, maar is ook een middel om de beleving van de ruimte en het denken over de landaanwinning en de vergroting van de haven te stimuleren. Er ligt een gevarieerd programma en ik ben benieuwd hoe kunstenaars reageren op de aanleg van zo’n groot havengebied in de Noordzee”, aldus Hans Smits, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam.

Portscapes 2 kent een aantal verschillende invalshoeken. Er komen permanente kunstwerken bij het toekomstige recreatiestrand, semi-permanent werk dat ingaat op het concept van ‘nieuw land’ en dat gerealiseerd wordt op land dat de komende tijd nog braak ligt en zeer tijdelijk werk waarmee mijlpalen in de aanleg van het nieuwe land gemarkeerd worden. Daarnaast worden kunstenaars gevraagd in te spelen op het duurzame karakter van de landaanwinning en de verwachte overlast voor omwonenden door het toenemende transport. Sommige projecten zullen laagdrempelig zijn en een groot publiek aanspreken, andere zijn naar verwachting complexer en geven hun waarde minder snel prijs.

Kunstenaars die benaderd zijn, zijn onder andere Hendrik Jan Hunneman, Jan Konings, Margot Berkman, Germaine Kruip, Guido van der Werve, Sarah van Sonsbeeck, Patrick Tuttofuoco (Italië), Fritz Haeg (VS), Amy Balkin (VS), HeHe (Frankrijk), Thomas Sareceno (Argentinië), Oscar Tuazon (VS) en Monika Sosnowska (Polen). Bedoeling is dat de verschillende kunstprojecten in de periode 2011-2013 gerealiseerd worden. Bij elke opdracht wordt ook gezocht naar mogelijkheden om relaties aan te halen met de mensen die Maasvlakte 2 aanleggen en bezoeken (ongeveer 100.000 mensen komen jaarlijks naar informatiecentrum FutureLand) en om met deze projecten de relatie tussen stad en haven te versterken.

Portscapes 2 is het vervolg op het in 2009 georganiseerde Portscapes. Toen kreeg een twaalftal Nederlandse en buitenlandse kunstenaars opdracht om te reageren op de aanleg van Maasvlakte 2. Omdat vorig jaar nog maar net gestart was met de aanleg, richtten de kunstenaars zich naast de verbeelding van het ontstaan van nieuw land ook op het al bestaande havengebied. Het leidde tot een serie vrij kleine projecten waarin afwisselend o.a. de geologie, cultuurhistorie of ecologie van het gebied centraal stonden. Het zorgde voor een artistieke tour d’horizon die onder andere tijdens excursies mensen in contact bracht met de kunstwerken, de haven en Maasvlakte 2. Begin dit jaar was er een overzichtstentoonstelling van drie maanden met alle werken in Museum Boijmans Van Beuningen en verscheen een publicatie over het project. Deelnemende kunstenaars waren o.a. Lara Almarcequi, Jan Dibbets, Paulien Oltheten, Bik van der Pol, Hans Schabus, Jorge Satorre en Marjolijn Dijkman.