Presentatie Kunstprojecten/ Art projects Maasvlakte 2

Visies op de toekomst van kunst in stedelijk en industrieel gebied

In 2008 gaf het Havenbedrijf Rotterdam in het kader van de aanleg van Maasvlakte 2 opdracht voor het ontwikkelen van een meerjarig kunstprogramma. Gedurende vijf jaar volgden kunstenaars deze grootse landwinning op de voet en onderzochten alle dimensies van het land dat voor hun ogen langzaam vorm kreeg. Hun verkenningen resulteerden in een drietal kunstprogramma’s, Portscapes (1), Portscapes 2 en Beeldproject. In fotoseries, interventies, routes, tijdelijke en permanente werken trachtten zij sociale, politieke en ecologische betekenislagen te ontvouwen, met de utopie van nieuw land als fascinerend nulpunt.

Op donderdag 22 mei 2014 vond een bijeenkomst plaats in Norman Foster’s indrukwekkende World Port Center in Rotterdam om terug te blikken op de projecten die gedurende vijf jaar werden gerealiseerd. Aan de orde kwamen dilemma’s en perspectieven van zowel opdrachtgever, bemiddelaar als kunstenaar. Een belangrijke vraag was natuurlijk of en hoe de kunstprogramma’s hebben bijgedragen aan het creëren van waarde en betekenis voor dit nieuwe gebied. Daarnaast was er aandacht voor vijf jaar bijzonder opdrachtgeverschap en een debat over de toekomst van kunst in opdracht in veranderend stedelijk of industrieel gebied. Hoe kunnen opdrachtgevers het potentieel van kunstenaars en ontwerpers ten volle benutten door hen vanaf het allereerste begin al te betrekken? En welke rol ligt er voor kunstenaars en ontwerpers bij stedelijke transformatie en activatie van nieuwe bouwprojecten?

Verschillende mensen bogen zich op 22 mei over deze vragen: Adri Duivesteijn, lid van de Eerste Kamer en bestuurlid Forum voor Stedelijke Vernieuwing; Frits Gierstberg, hoofd tentoonstellingen Nederlands Fotomuseum; René van der Plas, directeur Projectorganisatie Maasvlakte 2 van het Havenbedrijf Rotterdam, Bik Vander Pol en Jan Konings, kunstenaars Portscapes, Theo Tegelaers, curator TAAK en Sandra Smets, publicist. Moderator: Carolien Ligtenberg, architect/eigenaar bureau ZWIRT, urbanism of opportunities

Tijdens deze middag werd ook de publicatie Kunstprojecten/ Art projects Maasvlakte 2 gepresenteerd. Deze vijfdelige publicatie in een cassette bevat naast documentatie van alle gerealiseerde projecten essays van Sandra Smets, Frits Gierstberg en Machteld Leij. 

Artikel Rotterdams Dagblad 24.05