Project: Tomas Saraceno, Solar Bell

Tomas Saraceno, Solar Bell, 2013, foto: Bart MaatTomas Saraceno, Solar Bell, 2013, foto: Bart Maat
Tomas Saraceno, Solar Bell, Collage, Portscapes2, Rotterdam, 2013. (c) Tomas Saraceno.Tomas Saraceno, Solar Bell, Collage, Portscapes2, Rotterdam, 2013. (c) Tomas Saraceno.
Studio Tomás Saraceno, Bachtijar Ashari Studio Tomás Saraceno, Bachtijar Ashari

Hoe ziet onze leefomgeving er in de toekomst uit? Dat is de vraag die kunstenaar Tomás Saraceno zich stelde bij het ontwikkelen van Solar Bell, het laatste kunstproject naar aanleiding van de uitbreiding van de haven van Rotterdam met de aanleg van Maasvlakte 2.

Sinds de start van dit omvangrijke landwinningproject in 2009, werden kunstenaars uitgenodigd het proces op de voet te volgen, te analyseren en te interpreteren. De artistieke visies en projecten die hieruit voortvloeiden fungeerden als bakens terwijl de contouren van het nieuwe land langzaam zichtbaar werden.

De visionaire kunstenaar Saraceno deelde met Solar Bell zijn dromen over de utopie van nieuw land, niet gewonnen op de zee maar gewonnen op de zwaartekracht.


‘Tussen de aarde en de ruimte, tussen kunst, architectuur, ecologie, meteorologie en astrofysica lossen traditionele grenzen op die in de weg staan van de vooruitgang’ aldus Saraceno. ‘Spelen is een van de leerprocessen in het leven. Het is het cultiveren van wat we niet voor mogelijk houden, namelijk te kunnen zweven.’


Wind die energie opwekt is voor Saraceno een inspiratiebron, de vliegende stad (Italo Calvino, ‘De onzichtbare steden’) een toekomstscenario. Het ontwerp van Solar Bell is gebaseerd op het model van de driezijdige piramide, de tetraëder, een uitvinding van Alexander Graham Bell. Niet alleen was Bell de uitvinder van de telefoon, ook deed hij belangrijke ontdekkingen op het gebied van luchtvaart en vliegerbouw. Zijn 100 jaar oude aantekeningen waren tot voor kort de enige serieuze onderzoeken naar het vliegergedrag van de tetraëder. Om het ontwerp te optimaliseren werkten Saraceno en zijn team nauw samen met de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft. De buizenconstructie werd gemaakt van lichte, zeer sterke koolstofvezel, de zeilen van flinterdun solarspiegelfolie.

Tijdens drie weekenden in augustus 2013 werden voor het publiek op Maasvlakte 2 demonstraties gegeven met een vijf-meter hoog schaalmodel van Solar Bell.
  

 

Klik hier om de speciale brochure over Solar Bell te downloaden